Sint-Michielscollege

Gemeente Brasschaat

• Actualisatie Brasschaat (actualisaties: 10-08-2007 - 16-08-2007).
  • Adrescontrole Brasschaat (adrescontroles: 11-10-2007 - 11-10-2007).
  • Inventarisatie Brasschaat (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Michielscollege

Beschrijving

Opgericht in 1929 door de abdij van Averbode; aanvankelijk wilde men een abdij met school oprichten in navolging van de vroegere Sint-Michielsabdij te Antwerpen.

Oudste gebouwen (noordvleugel) naar ontwerp van kanunnik Lemaire van 1930-1931 (zie gevelsteen westgevel AD 1931); zuidgevel met gedenksteen uit de Sint-Michielsabdij: wapenschilden van abdij en abt J. Thomas. Fel beschadigd in 1944-1945, onder meer de kapelvleugel (parallel aan de Kapelsesteenweg) werd volledig verwoest. Herstel, herbouw en uitbreiding in jaren 1949, 1953, 1954-1956 (kapel), 1956-1960 en 1961-1967.

Bakstenen schoolgebouwen van twee bouwlagen onder leien mansarde- en zadeldak met dakvensters, geplaatst rond vierkante speelplaats. Brede rechthoekige vensters, westgevel: drie eerste travee uitspringend, opschrift "Sint-Michielscollege" en "AD 1931".

• S.N., Onder gulden vleugels. St.-Michielscollege Brasschaat, 1931-1981, sine loco, sine dato.

Auteurs: Steyaert, Rita