Fietsenfabriek Pola Rijwielen fabriek

Beschrijving

Voormalig fietsenfabriek, zogenaamd "Pola Rijwielen fabriek" van de familie Verbiest. Gebouwd door fietsenfabrikant Maurice Verbiest-Verstraete in 1937 onder leiding van de Gentse architect Alex Meuleman, die erna ook een nieuw woonhuis ontwierp.

De voormalige fietsenfabriek, gelegen op het achterterrein van het huis nummer 33, is toegankelijk via de overdekte poortdoorgang links van het huis. Onderkelderd hoofdgebouw van twee verdiepingen onder vijf sheddaken (nok parallel aan de straat, pannen op zuidelijke en glas op noordelijke kant), geflankeerd door smalle bijgebouwen verlicht door lichtstraten. Betonnen skeletbouw met bakstenen metselwerk en houten ramen.

• Eeklo, Stadsarchief, Bouwvergunningen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen