Huis Verbiest

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Verbiest

• is aangeduid als beschermd monument Huis Verbiest

Beschrijving

Voormalig woonhuis van de familie Verbiest bij fietsenfabriek, zogenaamd "Pola Rijwielen fabriek", (nummer 31). Woonhuis beschermd als monument bij MB van 30.04.2004.

Architect Alex Meuleman kreeg van fietsenfabrikant Maurice Verbiest-Verstraete in 1938 de bouwopdracht voor een nieuw woonhuis, een rijhuis in de Molenstraat. Een jaar ervoor tekende hij reeds het ontwerp voor een nieuw atelier en fietsenfabriek op het achterterrein (zie nummer 31). Na de bouw van het bedrijfspand werd het woonhuis gerealiseerd in 1939 door aannemersfirma Edouard Heene nv, zoals ook blijkt uit de plintsteentjes. In 2000 werden de gebouwen verkocht aan vzw Driewerf Hoera en zal het industrieel gebouw met de nodige aanpassingen ingericht worden als een culturele ontmoetingsruimte.

Het rijhuis met art-decogevel is kenmerkend voor de decoratieve interbellumarchitectuur in zogenaamde "bootstijl" door de gestroomlijnde en afgeronde vormen, de buisleuningen van de balkons die refereren aan de relingen van een boot, de hoger opgaande bakstenen zijpenanten, de metalen ramen en de patrijspoortramen in de binnendeuren. Het drie verdiepingen tellende huis, afgedekt door een plat dak, heeft een strak symmetrische straatgevel met horizontale accentuering door de sterk geprononceerde bouwlagen. De begane grond bevat links een inrijpoort naar de vroegere fietsenfabriek, de voordeur van het woonhuis en een rechthoekig venster van het salon. Het keldergat onder het salonvenster is afgesloten met glasstenen en een metalen rooster die de naam van de fabrikant draagt: "L. Wenmaekers et J. Verhaert Borgerhout - Antwerpen". De pui is bekleed met arduinen platen. Onderaan rechts worden in twee steentjes de namen van de architect en de aannemer vermeld en het bouwjaar 1939. De bovenbouw is opgemetseld in gele baksteen met horizontale voegen en bevat over twee bouwlagen uitspringende erkers en terrassen met gevelvlakken van witgewassen granito, aangebracht door Sante Tondat. Houtwerk en metaal in de gevel zijn wit en blauw-groen geschilderd en contrasteren met het grijs van de natuursteen, het gele bakstenen metselwerk en de witgepleisterde gevelvlakken van de erkers en balkons.

Zowel de poort als de deur worden geschraagd door arduinen halfzuilen, aan de poort met bolvormige schamppalen, en worden bekroond met een brede overstek, waarboven een rij overhoekse glasstenen geplaatst is. De houten vleugeldeur van de poort is voorzien van smalle venstertjes van gestructureerd glas met een ijzeren tralie. Ook de typische beglazing en het ijzerwerk van de voordeur bleven bewaard, hier ook voorzien van elementen van roestvrij metaal die voor een sterke geometrische belijning zorgen. In de flankerende halfzuilen is een brievenbus en een verlichtingselement voorzien. Rondboogvormige deuren geven uit op balkons, op beide verdiepingen afgesloten door metalen buisleuningen. Voor de leuningen zijn vaste bloembakken gebouwd. De beglaasde deuren zijn voorzien van glas in lood met blank gestructureerd glas en gekleurd glas volgens geometrische patronen. Ook in de bovenlichten van de vensters zijn gelijkaardige glasraampjes met geometrische motieven aangebracht.

De indeling van het huis is vrij conventioneel en voorzien van een decoratieve interieuraankleding met bijzondere details. Kenmerkend voor het huis is het overvloedig gebruik van glasraampjes in vensters en deuren. Glas in lood met verschillende soorten blank gestructureerd glas en gekleurd glas volgens geometrische patronen bepalend sterk het decoratief karakter van het interieur. Het huis is onderkelderd met ruime kelders voorzien van rode en witte cementtegels. Achter de voordeur bevindt zich een kleine hal met spiegels, afgesloten door een binnendeur naar de gang en verlicht met een ronde indirecte plafondverlichting. Rondboogvormige spiegels in een houten omlijsting aan de tegenover elkaar staande wanden zorgen voor een sterke ruimtelijke werking en een bevreemdend effect. Een gang met marmeren tegelbevloering met geometrisch patroon en indirecte plafondverlichting leidt naar het trappenhuis. Nog te vermelden als typische elementen zijn de vaste kasten en kapstok, omkaste radiators en glasramen. Een deur rechts geeft toegang tot het salon met eetkamer, ingericht in een historiserende neostijl.

De gang eindigt in een afgeronde hoekafwerking met vestibule en trap, verlicht door een rond glasraam in het plafond. De houten bordestrap heeft een leuning in art-decostijl. Een muurfonteintje siert de met marmer beklede muur onder de trap. De gebogen wand uitziend op het atelier is voorzien van een kleurrijke beglazing van glas in lood. De overloop op de eerste verdieping bevat een terrasdeur naar de achterzijde van het huis en in de hoek ernaast een vaste halfronde hoekkast met een lavabo, en een toilet. De eerste verdieping bevatte een zitkamer en een slaapkamer uitgevend op een gemeenschappelijk balkon aan de straatkant. De kamers zijn voorzien van parketvloeren en staan in verbinding met een slaapkamer en een badkamer. De kleurrijke en luxueuze afwerking van de badkamer is opvallend. De glanzende wandbekleding van marbriet in verschillende kleuren zorgt voor de nodige kleureffecten.

• Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • Eeklo, Stadsarchief, Bouwvergunningen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen