Huis Locufier

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Eeklo
Deelgemeente Eeklo
Straat Molenstraat
Locatie Molenstraat 162-164, Eeklo (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Eeklo (adrescontroles: 05-06-2008 - 05-07-2008).
  • Inventarisatie Eeklo (geografische inventarisatie: 01-05-2001 - 31-05-2002).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis Locufier

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige woning van Paul Locufier met erachter gelegen meubelfabriek. Gebouwd in 1929 door aannemer E. Heene, naar verluidt een ontwerp van Charles Hoge (Gent). Halfopen villa in neorococostijl voorzien van berotst voortuintje met sierlijke smeedijzeren afsluiting. Bakstenen metselwerk en rijke verwerking van simili-arduin rond de muuropeningen en voor de uitspringende deurportiek. Enkelhuistype van twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (pannen). Licht vooruitspringende vensterrisaliet van drie bouwlagen uitgewerkt als halsgevel, met spiegelboogvensters met behouden schrijnwerk, en rocaillemotieven in de arduinen omlijstingen en de smeedijzeren balkons.

In de bijbehorende dienstwoning (nummer 162) is de rijk gesculpteerde deur verwerkt van de "Meubelmaeckerye D'Alve Maene Smitz-Van Acker", het schrijnwerkatelier van beeldhouwer en meubelmaker Karel Smitz in Boelare, door laatst genoemde vermoedelijk in 1906 gebouwd in plaats van de gelijknamige herberg. Het bedrijf werd later overgenomen door zijn kleinzoon Paul Locufier, die in de Molenstraat een nieuwe fabriek laat bouwen. In 1955 veranderde de naam van "meubelfabriek Smitz-Van Acker" in "Meubles Paul Locufier". In 1984 werd het bedrijf stopgezet.

  • Eeklo, Stadsarchief, Bouwvergunningen.
  • VAN DE WOESTIJNE P., Karel Smitz en de Eeklose meubelnijverheid, in Heemkundige bijdragen uit het Meetjesland, XIX, 2005, 3, p. 117-148.

Bron: -

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 2002

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Molenstraat

Molenstraat (Eeklo)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.