erfgoedobject

Huis Locufier

bouwkundig element
ID
47933
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47933

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Locufier
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige woning van Paul Locufier met erachter gelegen meubelfabriek. Gebouwd in 1929 door aannemer E. Heene, naar verluidt een ontwerp van Charles Hoge (Gent). Halfopen villa in neorococostijl voorzien van berotst voortuintje met sierlijke smeedijzeren afsluiting. Bakstenen metselwerk en rijke verwerking van simili-arduin rond de muuropeningen en voor de uitspringende deurportiek. Enkelhuistype van twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (pannen). Licht vooruitspringende vensterrisaliet van drie bouwlagen uitgewerkt als halsgevel, met spiegelboogvensters met behouden schrijnwerk, en rocaillemotieven in de arduinen omlijstingen en de smeedijzeren balkons.

In de bijbehorende dienstwoning (nummer 162) is de rijk gesculpteerde deur verwerkt van de "Meubelmaeckerye D'Alve Maene Smitz-Van Acker", het schrijnwerkatelier van beeldhouwer en meubelmaker Karel Smitz in Boelare, door laatst genoemde vermoedelijk in 1906 gebouwd in plaats van de gelijknamige herberg. Het bedrijf werd later overgenomen door zijn kleinzoon Paul Locufier, die in de Molenstraat een nieuwe fabriek laat bouwen. In 1955 veranderde de naam van "meubelfabriek Smitz-Van Acker" in "Meubles Paul Locufier". In 1984 werd het bedrijf stopgezet.

  • Eeklo, Stadsarchief, Bouwvergunningen.
  • VAN DE WOESTIJNE P., Karel Smitz en de Eeklose meubelnijverheid, in Heemkundige bijdragen uit het Meetjesland, XIX, 2005, 3, p. 117-148.

Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis Locufier [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47933 (Geraadpleegd op 07-03-2021)