erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk

bouwkundig element
ID: 47941   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47941

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ingeplant op de hoek met de Kottemstraat, tegenover het domein Heldenpark. Plans van architect Lode Aerts (Sint-Niklaas), Jozef De Coninck (Eeklo) en Frans Vandendael (Heverlee), goedgekeurd in 1962. In 1964 bouw toegewezen aan aannemer Hilaire Ryserhove (Knesselare). Eerstesteenlegging door hulpbisschop Leo De Kesel op 3 juli 1965, zie herdenkingstekst op marmeren wand aan de ingang, plechtig ingewijd op 23 oktober 1966 door bisschop Léonce Van Peteghem van Gent.

Betonconstructie met parement van wit geglazuurde bakstenen. Vrij gesloten rechthoekig gebouw verlicht door een hooggeplaatste horizontale rij vensters onder dakoverstek, uitgebreid aan de oostzijde met overluifelde hoofdingang en zijkapel, aan zuidzijde met zijingang en sacristie, via beglaasde gang verbonden met vrijstaande klokkentoren ten noorden. Overdekte ingang aan de oostzijde, gericht naar de Kottemstraat, met beglaasde ingangsdeur verrijkt met teksten in aluminium. Doopkapel ten noorden. Zijingang ten zuiden, gericht naar de pastorie. Interieur. Houten spant. Vloer in blauwe vierkante tegeltjes. Marmeren altaren, hoofdaltaar tegen de westzijde, ernaast keimuur met silexkeien van Dieppe. Glas-in-loodramen in blauwtinten in zijkapel en noordgevel en glasramen in betonstructuren van Staf Pijl (Sint)Niklaas) aan hoofd- en zijingang.

  • Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DE ROO S.- WALLAERT P., Eeklo in oude foto’s, deel 1, Eeklo, 1994, p. 143.

Bron     : -
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 2002


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47941 (Geraadpleegd op 21-02-2020)