Landhuis Oaklands

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Oaklands

Beschrijving

Voorheen villa zogenaamd "Oaklands", nu zogenaamd "Heldenpark". Kasteel gebouwd door industrieel Hermann Enke-Pöting, vellenfabrikant in de Zuidmoerstraat, in 1894-1896 onder leiding van aannemer Cambien-Spruyt. In 1952 aangekocht door de stad Eeklo (zie bronzen gedenkplaat aan rechter hekpijler).

Landhuis in eclectische stijl. Rood bakstenen metselwerk met knipvoegen en sierankers, verlevendigd met gepleisterde omlijstingen van de muuropeningen en dito hoekkettingen. Symmetrische gevelopstand van dubbelhuis van twee bouwlagen en souterrain onder leien bedaking met dakkapellen. Middentravee met deur en rondboogvormig drielicht op de bovenverdieping uitlopend in getrapt dakvenster. Driezijdig uitgebouwde zijrisalieten, links met torenvormig dakvenster met koepeldak en rechts met overluifelde puntgevel met windveren. Getoogde vensters. Getoogde deur met bewaard schrijnwerk en glas-in-lood voorafgegaan door open portiek op ijzeren zuiltjes. Zijgevels voorzien van licht uitspringende risalieten met zijingangen, hoger opgetrokken in overluifelde puntgevels. Gelijkaardige achterzijde eveneens met uitbouwen en erker.

Interieur. Het salon rechts van de inkomhal bewaart nog de authentieke houten lambrisering en plafondbeschildering met arabesken. Links van de hal goed bewaarde eetkamer met houten lambrisering en beschilderd plafond met trompe-l'oeil met hemel en putti, houten schouwbekleding met spiegel.

Voormalig koetshuis. Nu witgeschilderde baksteenbouw van oorspronkelijk één, nu twee bouwlagen onder plat dak. De begane grond bewaart nog de sierankers. Na de Tweede Wereldoorlog voorzien van bovenverdieping met appartement voor Max Enke. Gelijkvloerse verdieping later ingericht als café.

• HAMERLYNCK. W. De Duits-Britse familie Enke alias Armstrong te Eeklo, in De Eik, 1993, XVIII, 1, p. 29-40.

Auteurs: Lanclus, Kathleen