Spoorwachtershuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Spoorwachtershuis

Beschrijving

Voormalig spoorwachterhuis aan de spoorlijn Eeklo-Zelzate, aangelegd in 1871 als deel van de lijn Eeklo – Antwerpen, als concessie van ingenieur Frederic De Perre. In 1950 werd de spoorlijn tussen Eeklo en Zelzate voor het reizigersverkeer gesloten.

Alleenstaand bakstenen huis aan de voormalige overweg van twee bouwlagen onder overkragend mank zadeldak met pannen, aan de achterzijde lager doorgetrokken. Volgens het kadasterarchief dateert het huis volgens zijn huidig voorkomen en met inbegrip van een losstaand bijgebouwtje van 1900. Onbeschilderde bakstenen gevels op gecementeerde en gepikte plint. Dubbelhuisopstand met getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk, op arduinen dorpels en overspannen door getoogd waterlijstje.

• DE COCKER F., Le Petit Verviers, De textielindustrie in Eeklo (1794-1940), Eeklo, 2003, p. 93.
  • DIERICKX C., Sporen door de Twee Ambachten… sprokkels over het ontstaan en het verdwijnen van spoorlijn 55 (Zelzate - Eeklo), in De Twee Ambachten, VIII, 1, april 2000, p. 24-49.

Auteurs: Lanclus, Kathleen