erfgoedobject

Heropgebouwde interbellumwoning Oude Huis

bouwkundig element
ID
47951
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47951

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "Oude Huis", op de hoek met Sint-Laureinsesteenweg. Voormalig huis van de familie Standaert, naast hun fabriek van chemische meststoffen en superfosfaat. Désiré en Adolphe Standaert waren tevens de promotors voor het oprichten van de zelfstandige parochie van Balgerhoeke en de bouw van een nieuwe parochiekerk. De kerk, ingewijd in 1906, werd gebouwd op grond van en met de steun van de familie Standaert. De woning werd vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog en heropgebouwd in 1941 naar ontwerp van architect E.F. Callebaut, zie herdenkingssteen in de gevel met opschrift: "Oude Huis/ vernield oktober 1918 + mei 1940/ hersteld november 1919 + november 1941/ op 10 juni 1941 werd/ door mevr. Margareta Standaert/ de eerste steen gelegd/ architect E.F. Callebaut".

Opgetrokken in modernistische baksteenarchitectuur aansluitend bij de strekking van het "romantisch kubisme" in het interbellum, met de typische asymmetrische compositie en het contrasterende spel van verspringende horizontale en verticale volumes onder platte daken, de afgeronde hoekoplossing, balkons en terrassen. Verdiepte rondboogdeur aangebracht in aanbouw tegen de oostzijde onder plat dak, ervoor gemetste bloembak.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Heropgebouwde interbellumwoning Oude Huis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47951 (Geraadpleegd op 27-02-2021)