erfgoedobject

Pastorie Sint-Antoniusparochie Balgerhoeke

bouwkundig element
ID: 47953   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47953

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pastorie van de Sint-Antoniusparochie van Balgerhoeke. Gebouwd naar ontwerp van architect Geirnaert van 1913 op grond geschonken door D. Standaert die ook de grond schonk waarop de parochiekerk gebouwd werd. Sterk beschadigd bij bombardementen in 1940.

Vrijstaande, sobere bakstenen woning met ommuurde tuin, ingeplant ten noordoosten van de kerk, een geplaveid pad aan de achtertuin verbindt de pastorie met de kerk. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met dakruitertje. Getrapte zijpuntgevels. Naar het noorden gerichte geelbakstenen lijstgevel met sierankers en afgelijnd met baksteenfries. Getoogde muuropeningen in omlijsting van rode baksteen met vernieuwd schrijnwerk, vensters op arduinen dorpels. Venster links naast de deur opgevat als drielicht.

  • Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Bron     : -
Auteurs : Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2002


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Pastorie Sint-Antoniusparochie Balgerhoeke [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47953 (Geraadpleegd op 19-06-2019)