erfgoedobject

Architectenwoning Geirnaert

bouwkundig element
ID
47976
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47976

Juridische gevolgen

Beschrijving

Villa, volgens kadasterarchief gebouwd in 1959 door architect Louis Geirnaert als eigen woning. Witgeschilderde villa afgewerkt met een ruwe pleisterlaag, verwerking van breuksteen voor de onderste bouwlaag, onder andere de garage in helling van het terrein, en het schouwvolume en planken van afzelia. Opgetrokken in een voor de ontwerper typerend moderne bouwstijl met rijk volumespel afgedekt door schuine daken, inspelend op het geaccidenteerd terrein van de kleine omgevende tuin, typische balkons, terras en kleuraccenten aan de muuropeningen.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 2002

Aanvullende informatie

De gevel bewaart een abstract keramiekpaneel, dat wellicht het eerste monumentaal werk is van Bart Maréchal, zoon van keramist en glazenier Joost Maréchal. Ook de opvallende glas-in-betonramen zijn een realisatie van Bart Maréchal.

In het interieur maximaliseerde Geirnaert de bewoonbare oppervlakte door te werken met drie niveaus. Zijn eigen studio (werkruimte) bevond zich op het hoogste niveau en bood een zicht naar de onderliggende leefruimte door de aanwezigheid van een vide boven een gedeelte van de leefruimte.

  • S.N. 1962: Architektenwoning te Eeklo: architekt L. Geirnaert, Kijk 3, 18-19.
  • VAN HOECKE R., DE COCKER F. en VAN ZANDYCKE K. 2017: Louis Geirnaert, 1930-1985: modernistische architectuur in het Eeklose stadsbeeld (brochure), Eeklo.
  • Informatie verkregen van Griet Maréchal (16 november 2019).
Auteurs : Verhelst, Julie
Datum: 13-08-2019

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Architectenwoning Geirnaert [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47976 (Geraadpleegd op 08-03-2021)