Veevoederbedrijf Dhooge

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Veevoederbedrijf Dhooge

Beschrijving

Veevoederbedrijf opgericht in 1936 door de gebroeders Dhooge, handelaars in zaden, granen en kunstmeststoffen uit Boekhoute, op de plaats van het vlasbedrijf van Julien De Sutter. Na de oorlog omgedoopt tot NV Vinco, in de jaren 1980 overgenomen door de NV Leievoeders en in 1987 door de N.V. Laroy. Nijverheidsgebouwen met opvallend magazijn in modernistische stijl met aanpalende woning in eclectische stijl aan de fabriekspoort, en achterin gebouwde villa (nummer 177).

Graanmagazijn met twee bouwlagen onder plat dak volgens de bouwvergunning van 1935 verbouwing van een oud magazijn naar ontwerp van architect K. Van Cauwenberghe (Eeklo). Witgepleisterde gevel met twee registers kleine rechthoekige ramen. Oorspronkelijk centrale rechthoekige poort met erboven rondbogig raam met kleine roedeverdeling. De poort en de twee laadluiken met stalen luiken op de bovenverdieping zijn nu gedicht. Metalen spant van de firma Steyaert-Heene (Eeklo).

Het aanpalende huis in eclectische stijl met gecementeerde gevel is volgens het kadasterarchief vermoedelijk nog gebouwd voor J. De Sutter bij zijn vlaszwingalerij in 1928.

• Stadsarchief Eeklo, Bouwvergunningen.
  • DE COCKER F., Le Petit Verviers, De textielindustrie in Eeklo (1794-1940), Eeklo, 2003, p. 192.
  • GILLES P., De ville en ville, l'effort flamand … periple en flandre, in Batir, 1937, nr. 50, p. 1017.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen