Neoclassicistische burger- en winkelhuizen

Beschrijving

Reeks neoclassicistische rijhuizen met enkelhuisopstand of winkelpui, van twee of drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadel- of plat dak, uit het tweede tot vierde kwart van de 19de eeuw. Volgens de bouwaanvragen werden de nummers 8 en 10 respectievelijk in 1838 en 1840 opgetrokken door ‘verificateur poids et mesures’ J.S. Gysels. Het betrof telkens de aanpassing van een oude kern. De heer Van Meir liet het nummer 12 in 1862 vanaf een bestaande pui heropbouwen door de aannemer Joannes Franciscus Scheepers. Het nummer 4 is gebouwd in opdracht van de heer L. Verellen, naar een ontwerp door de architect Florent Verbraeken uit 1894.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met hardstenen plint. Regelmatig ordonnantieschema opgebouwd uit rechthoekige deuren en vensters op hardstenen lekdrempels met onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.

Nummer 4: de oorspronkelijk klassieke winkelpui met zijportaal is verbouwd; stucdecor met geriemde vensteromlijstingen, sleutels en voluutconsoles onder de kroonlijst.

Nummer 8: vlakke hardstenen deuromlijsting met neuten en een gestrekte waterlijst; fraaie gietijzeren parapetten uit de bouwtijd.

Nummer 10: vlakke hardstenen deuromlijsting en gietijzeren voetschraper; smeedijzeren muurankers op de tweede bouwlaag geven de traditionele kern aan die minstens opklimt tot de 17de eeuw.

Nummer 12: verbouwde pui met behoud van de inkomdeur en gietijzeren voetschraper; bovenvensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijstingen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1894#363 (nummer 4), 1838#113 (nummer 8), 1840#81 (nummer 10) en 1863#261 (nummer 12).