Hoeve Het Goed Altena

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Het Goed Altena

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Altena

Beschrijving

Zogenaamd "Het Goed Altena". Voorheen omwalde hoeve van het Brugse Sint-Janshospitaal ingeplant op de oostelijke oever van de Lieve, later vervangen door het Schipdonkkanaal. Oorspronkelijk op grondgebied Adegem, sinds de grenswijziging van 1 januari 1977 behorend tot Eeklo.

Vermoedelijk werd de hoeve opgericht door de broeder van het Sint-Janshospitaal van Brugge in 1303, de oudste vermelding van de hoeve te Altena dateert van 1315, op woeste gronden en moergronden die door gravin Johanna in 1240 geschonken waren. De uitbating van de hoeve gebeurde eveneens door de broeders, en later, vanaf 1354 door pachters. In 1654 liet het hospitaal een nieuw woonhuis bouwen op de hoeve. Na de Franse revolutie eigendom van de Burgerlijke Godshuizen van Brugge, in 1978 OCMW van Brugge.

Oorspronkelijk was de omgrachte hoeve toegankelijk via een poortgebouw en een brugje. Thans is de omgrachting gedempt en zijn de hoevegebouwen grotendeels vernieuwd. Het boerenhuis, ingeplant ten oosten van het erf, werd naar verluidt in 1934 uitgebreid met een nieuw woongedeelte aan de straatkant. Het oude boerenhuis verloor in 1964 zijn oorspronkelijk uizicht door het cementeren van de voorgevel en het vernieuwen van de vensters en de deur. Twee keldervensters onder de hooggeplaatste vensters van de opkamer. De oorspronkelijke linker zijgevel, naar de straat gericht, heeft nog zichtbare sporen van muurvlechtingen.

Interieur. Binnenshuis is nog een schouwwand bewaard met een driekleurige betegeling van bloemenruitjes.

• STOCKMAN L; Het Goed Altena, Adegemse hoeven, Maldegem, 1981, p. 89-101.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen