Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Apostelstraat en Lange Nieuwstraat, gebouwd in opdracht van de heer Bal, naar een ontwerp door Joannes Franciscus Scheepers uit 1866. Van deze aannemer zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de periode van begin jaren 1860 tot begin jaren 1900.

Afgeschuind hoekhuis van één + één + twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel horizontaal gemarkeerd door de doorlopende lekdrempels. Klassiek hoofdgestel met houten kroon- en tandlijst op uitgelengde consoles waartussen blinde panelen. De afgeschuinde hoektravee werd oorspronkelijk benadrukt door een balkon op bewerkte voluutconsoles, waarop later een rechthoekige houten erker is geplaatst, bekroond door de oorspronkelijke gietijzeren balkonborstwering. Rechthoekige vensters op de tweede en derde bouwlaag in geriemde omlijsting met afgeronde bovenhoeken, het deurvenster boven de erker met versierde sluitsteen; houten rolluikkasten en gietijzeren parapetten. Houten winkelpui met pilasters en hoofdgestel.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo