erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 4803   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4803

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Apostelstraat en Lange Nieuwstraat, gebouwd in opdracht van de heer Bal, naar een ontwerp door Joannes Franciscus Scheepers uit 1866. Van deze aannemer zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de periode van begin jaren 1860 tot begin jaren 1900.

Afgeschuind hoekhuis van één + één + twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel horizontaal gemarkeerd door de doorlopende lekdrempels. Klassiek hoofdgestel met houten kroon- en tandlijst op uitgelengde consoles waartussen blinde panelen. De afgeschuinde hoektravee werd oorspronkelijk benadrukt door een balkon op bewerkte voluutconsoles, waarop later een rechthoekige houten erker is geplaatst, bekroond door de oorspronkelijke gietijzeren balkonborstwering. Rechthoekige vensters op de tweede en derde bouwlaag in geriemde omlijsting met afgeronde bovenhoeken, het deurvenster boven de erker met versierde sluitsteen; houten rolluikkasten en gietijzeren parapetten. Houten winkelpui met pilasters en hoofdgestel.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1866#375.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo, Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4803 (Geraadpleegd op 08-07-2020)