erfgoedobject

Traditioneel herenhuis met rococopoort

bouwkundig element
ID
4804
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4804

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis met dubbelhuisopstand in traditionele bak- en zandsteenstijl, minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Het pand werd verbouwd in vroege rococostijl tijdens het tweede kwart van de 18de eeuw, met aanpassing van de kruiskozijnen tot rechthoekige vensters op geprofileerde lekdrempels, toevoeging van een poortomlijsting, plint en dakkapellen. Het huidige uitzicht is het resultaat van een recente renovatie, waarbij de gedecapeerde gevel opnieuw werd bepleisterd en verhoogd met een postmodernistische attiek en gebogen dakstructuur.

Brede rijwoning met lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen, tot de recente renovatie afgewerkt met een houten kroonlijst onder een steil zadeldak, waarin twee 18de-eeuwse getoogde dakkapellen met klauwstukken, gebogen waterlijst en bewerkte sleutel. Tot de recente renovatie toonde het gedecapeerde parement de sporen van de minstens 17de-eeuwse, traditionele kern: bak- en zandsteenstijl met kwarthol geprofileerde sokkel en negblokken, speklagen, steigergaten en muurankers. Vandaag bepleisterde, regelmatig geordonneerde opstand, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters. De vier 18de-eeuwse, hardstenen, schouderboogvormige keldermonden zijn geïntegreerd in een nieuwe plint. Fraaie 18de-eeuwse schouderboogpoort met waaiervormig bovenlicht in een hardstenen, geprofileerde omlijsting met bewerkte sleutel, imposten ter hoogte van het middenkalf, onder een licht gebogen en gekorniste waterlijst; benagelde houten vleugeldeur. De huidige attiek is opgevat als een loggia met kolommen, kroonlijst en gebogen pseudo-fronton in de middenas.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo, Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2017


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Traditioneel herenhuis met rococopoort [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4804 (Geraadpleegd op 19-05-2021)