Teksten van Traditioneel herenhuis met rococopoort

Traditioneel herenhuis met rococopoort (2017)

Herenhuis met dubbelhuisopstand in traditionele bak- en zandsteenstijl, minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Het pand werd verbouwd in vroege rococostijl tijdens het tweede kwart van de 18de eeuw, met aanpassing van de kruiskozijnen tot rechthoekige vensters op geprofileerde lekdrempels, toevoeging van een poortomlijsting, plint en dakkapellen. Het huidige uitzicht is het resultaat van een recente renovatie, waarbij de gedecapeerde gevel opnieuw werd bepleisterd en verhoogd met een postmodernistische attiek en gebogen dakstructuur.

Brede rijwoning met lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen, tot de recente renovatie afgewerkt met een houten kroonlijst onder een steil zadeldak, waarin twee 18de-eeuwse getoogde dakkapellen met klauwstukken, gebogen waterlijst en bewerkte sleutel. Tot de recente renovatie toonde het gedecapeerde parement de sporen van de minstens 17de-eeuwse, traditionele kern: bak- en zandsteenstijl met kwarthol geprofileerde sokkel en negblokken, speklagen, steigergaten en muurankers. Vandaag bepleisterde, regelmatig geordonneerde opstand, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters. De vier 18de-eeuwse, hardstenen, schouderboogvormige keldermonden zijn geïntegreerd in een nieuwe plint. Fraaie 18de-eeuwse schouderboogpoort met waaiervormig bovenlicht in een hardstenen, geprofileerde omlijsting met bewerkte sleutel, imposten ter hoogte van het middenkalf, onder een licht gebogen en gekorniste waterlijst; benagelde houten vleugeldeur. De huidige attiek is opgevat als een loggia met kolommen, kroonlijst en gebogen pseudo-fronton in de middenas.


Bron: -
Auteurs:  Braeken, Jo, Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum: 2017


Je kan deze pagina citeren als: Braeken, Jo; Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet; Steyaert, Rita: Traditioneel herenhuis met rococopoort [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202584 (geraadpleegd op 13-05-2021)


Herenhuis (1979)

Statig dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak. Bak- en zandstenen lijstgevel, nu met 17de-eeuws aspect; bewaarde zandstenen sokkel, steigergaten, kwarthol geprofileerde negblokken en sporen van muurankers verwijzen echter naar een oudere kern (17de eeuw). Kwarthol geprofileerde zandstenen sokkel met vier 18de-eeuwse schouderboogvormige keldermonden (arduin). Rechthoekige, aangepaste en verlaagde vensteropeningen met strekse rollagen, op de tweede bouwlaag met geprofileerde lekdrempels en gietijzeren hekken. Smalle, houten kroonlijst, waarboven twee 18de-eeuwse dakkapellen met rechthoekige vensters in gebogen omlijstingen met eenvoudige vleugelstukken en bewerkte sleutels. Fraaie schouderboogpoort met waaiervormig bovenlicht in een hardstenen, geprofileerde omlijsting met bewerkte sleutel, imposten ter hoogte van het middenkalf, onder licht gebogen en gekorniste waterlijst.


Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs:  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum: 1979


Je kan deze pagina citeren als: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet; Steyaert, Rita: Traditioneel herenhuis met rococopoort [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4804 (geraadpleegd op 13-05-2021)