Teksten van Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4805

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl ()

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1904 opgetrokken in opdracht van de Hippolyte Colignon. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Hippolyte Colignon (Antwerpen, 1831-1908) nam in 1885 het vervoersbedrijf en vroegere diligence-onderneming Van Gend & Loos over, waar hij al sinds 1844 voor werkte. Tijdens het interbellum was het expeditiebedrijf H. Colignon & C° actief in het internationaal goederentransport en als douane-agent. Gesloopt voor een nieuwbouwcomplex.

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien). Lijstgevel, verhoogd met een schoudergevel, met Een parement uit witte natuursteen en blauwe hardsteen. Begane grond met later verbrede koetspoort, met geprofileerde plint en brede puilijst. Hoge rechthoekige vensters met waterlijsten en op de tweede bouwlaag doorlopende lekdrempels. Houten kroonlijst op modillons, onderbroken door de verhoogde schoudergevel met bolvormige bekroning en overhoeks geplaatst topstuk. In de top een rechthoekig venster onder een blind boogveld.

Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan kantoren en de traphal, over de volledige diepte geflankeerd door een koetspoort. De woning beslaat de bovenverdiepingen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1904#418.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202560 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen, voornamelijk onder zadeldak (leien). Lijstgevel, verhoogd met een schoudergevel, voornamelijk met natuurstenen parement (witte natuursteen en blauwe hardsteen) in neorenaissancestijl, begin 20ste eeuw te dateren. Haast totaal verbouwde begane grond op beschilderde sokkel (kwartholle aflijning) en brede puilijst. Hoge rechthoekige vensters met waterlijsten en op de tweede bouwlaag doorlopende lekdrempels. Houten kroonlijst op modillons, onderbroken door de verhoogde schoudergevel met bolvormige bekroning en overhoeks geplaatst topstuk. In de top een rechthoekig venster onder blind boogveld.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4805 (geraadpleegd op ).