Hoeve familie Sierens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve familie Sierens

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, reeds weergegeven op de kaarten bij het landboek van 1765. Boomgaard voor het huis.

Ten noorden van het erf ingeplant boerenhuis van één bouwlaag onder zadeldak (pannen), uit de 18de eeuw. Gecementeerd gevelparement en rechthoekige vensters op arduinen dorpel met T-ramen voorzien van vernieuwd schrijnwerk en luiken. Licht getoogde deur in uitspringende, witgeschilderde bakstenen omlijsting op neuten, met oren en recht kroonlijstje.

Binnenshuis. Witgeschilderde enkelvoudige balklaag. In woonkamer houten tochtscherm, grote schouw met gesinterde bakstenen en met bordenrek op schouwbalk en cementtegelvloer van zwart-witte tegels met stervorm. In de gang, gekoppelde deuren van slaapkamer, zolder en keuken gevat in bakstenen omlijsting, de deur naar de slaapkamer is gebogen en geaccentueerd door een gebogen kroonlijstje.

Ten zuiden, evenwijdig met de straat en het boerenhuis, bakstenen schuur van acht traveeën onder zadeldak (pannen). In rechter zijgevel vier staldeuren en zolderluik. Achter de schuur, mestvaalt en bakstenen stalgebouwtje met vier staldeuren onder zadeldak (pannen).

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De schuur werd gedeeltelijk gesloopt in 2015. Volgens recentere orthofoto's werden de bijgebouwen volledig gesloopt en werden de gronden verkaveld en het tracée van de straat Lekvijvers afgelijnd, loodrecht op de Kallestraat. Enkel de boerenwoning bleef anno 2017 bewaard.

• Informatie verkregen van de gemeente (10 november 2015).