Textielbedrijf Den Bouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Textielbedrijf Den Bouw

Beschrijving

Zogenaamd "Den Bouw". Voormalig stoffenfabriek, opgericht door Pierre Jean Goethals in 1805. Fabriek stopgezet in 1852. In 1853 werd het gebouw aangekocht door ridder Karel Stroo voor de inrichting van een parochiale kring waarin het Genootschap van de Heilige Vincentius ondergebracht werd met twee liefdadige instellingen, het "Werk van Sint-Jan- Baptist" en het "Werk van de soep", vanaf 1865 eveneens avondschool en openbare bibliotheek. In een achter gelegen gebouw werd volgens het kadaster in 1879-1880 een parochiale jongensschool gebouwd door de zusters Felicie en Eugenie Ryffranck, die na het overlijden van ridder Stroo in 1873 eigenaar werden. In 1901 richtte deken Hulpiau een zondagsschool op, die in 1923 werd stopgezet. De gebouwen werden nog gebruikt door verscheidene parochiale diensten tot circa 1970. In 1974 verkocht aan particulier en ingericht als woning.

Hoofdgebouw van zeven traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen). Thans witgeschilderde baksteenbouw met nagenoeg rechthoekige vensters. Nieuwe deur en garagepoort. Vernieuwd schrijnwerk.

Achter gelegen voormalig schoolgebouwtje van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met pannen. Geschilderde baksteenbouw geritmeerd door rondboogarcade waarin dito vensters met kleine roedeverdeling. Voor de vijfde travee uitspringend portaal onder zadeldak.

• DAUWE E., “Den Bouw”, in De Eeklose Dobbelgebakkene, 1997, VI, 1, p. 14-17.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen