Huis A. Van Acker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis A. Van Acker

Beschrijving

Voormalig woonhuis van August Van Acker (1827-1902), stadssecretaris, uitgever, drukker en geschiedschrijver. Woonhuis volgens kadasterarchief van 1868. In 1874 bouwde hij een drukkerij op zijn erf. Gerenoveerd burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Beraapte lijstgevel op gecementeerde plint. Horizontaliserend effect van gepleisterde gevelbanden ter hoogte der bovendorpels, puilijst en hoofdgestel. Licht getoogde, vlak omlijste vensters met T-ramen, op arduinen dorpels en met bewaard schrijnwerk. Bewaarde uitgewerkte deur met verwerking van de initialen AV en AG van verwijzend naar August Van Acker en zijn echtgenote Adèle Goethals in het ijzerwerk van de beglaasde panelen en met originele brievenbus. Aflijnende houten kroon- en tandlijst.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen