Burgerhuizen ontworpen door H. Van Gastel

Gemeente Blankenberge
Locatie Albertstraat 35, Blankenberge (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Blankenberge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Blankenberge (geografische inventarisatie: 31-10-2001 - 31-12-2003).

is beschermd als monument Burgerhuizen ontworpen door H. Van Gastel

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Samenstel van twee identieke neorenaissancistische gespiegelde burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van twee identieke neorenaissancistische burgerhuizen in spiegelbeeld, gebouwd in 1895 naar ontwerp van aannemer-architect H. Van Gastel (Antwerpen), later met een verdieping opgetrokken. Lijstgevels met parement van rode baksteen; gebruik van cementering voor de begane grond, de banden en de sierelementen (onder meer reliëfs in de boogvelden van de palladiovensters van de tweede verdieping). Bewaarde balkons op uitgewerkte consoles en met ijzeren leuningen. Korfbogige en rechthoekige muuropeningen, bewaard houtwerk met rolluikkasten. Beeldje van Heilige Rochus in centrale nis.

• Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 15/1895.

Auteurs: Hooft, Elise & Vanneste, Pol