erfgoedobject

Burgerhuizen ontworpen door Henri Van Gastel

bouwkundig element
ID
48067
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48067

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van twee identieke neorenaissancistische burgerhuizen in spiegelbeeld, gebouwd in 1895 naar ontwerp van aannemer-architect Henri Van Gastel (Antwerpen), later met een verdieping opgetrokken. Lijstgevels met parement van rode baksteen; gebruik van cementering voor de begane grond, de banden en de sierelementen (onder meer reliëfs in de boogvelden van de palladiovensters van de tweede verdieping). Bewaarde balkons op uitgewerkte consoles en met ijzeren leuningen. Korfbogige en rechthoekige muuropeningen, bewaard houtwerk met rolluikkasten. Beeldje van Heilige Rochus in centrale nis.

  • Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 15/1895.

Bron     : Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Burgerhuizen ontworpen door Henri Van Gastel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48067 (Geraadpleegd op )