Villa

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Begijnhoflaan
Locatie Begijnhoflaan 3, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Pittoreske villa, aanvankelijk gebouwd als bestuurderswoning bij de aanpalende stedelijke lagere jongensschool, thans privéwoning. Wat achterin gelegen verzorgde villa met diepe tuin, aan de straat afgesloten door smeedijzeren hekwerk aan bakstenen pijlers op breukstenen plint. Als ensemble met de voormalige jongensschool in 1922 ontworpen door stadsarchitect Fernand de Ruddere (Dendermonde) in een neotraditionele stijl met cottage-invloeden. Bouw zeer waarschijnlijk gelijktijdig met nieuwe schoolgebouwen in 1924 voltooid, maar eveneens pas in 1934 kadastraal genoteerd.

Stijlvolle baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder snijdende overstekende zadeldaken (kunstleien) op schoren. Uitspringende zijrisalieten, hoger oplopend in (afgeknotte) puntgevels afgewerkt met vakwerkimitatie, aan de straat voorzien van een opengewerkte lagere inkompartij en aan de linkerzijgevel van een driezijdige erker met terras. Gevelafwerking haast identiek aan deze van de haaks geplaatste klassenvleugel bij nummer 1.

Lage omlopende breukstenen plint. Sobere verwerking van imitatienatuursteen in hoek- en sluitstenen van de gebogen venster- en deuropeningen.

Voorts, oorspronkelijk schrijnwerk met kleine roedeverdeling in bovenlicht.

  • Stadsarchief Dendermonde, Modern gemeentearchief Dendermonde, 861.2.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

maakt deel uit van Begijnhoflaan

Begijnhoflaan (Dendermonde)

is gerelateerd aan Stadslagere jongensschool met bestuurderswoning

Begijnhoflaan 1, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.