erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID: 48071   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48071

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
  Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Pittoreske villa, aanvankelijk gebouwd als bestuurderswoning bij de aanpalende stedelijke lagere jongensschool, thans privéwoning. Wat achterin gelegen verzorgde villa met diepe tuin, aan de straat afgesloten door smeedijzeren hekwerk aan bakstenen pijlers op breukstenen plint. Als ensemble met de voormalige jongensschool in 1922 ontworpen door stadsarchitect Fernand de Ruddere (Dendermonde) in een neotraditionele stijl met cottage-invloeden. Bouw zeer waarschijnlijk gelijktijdig met nieuwe schoolgebouwen in 1924 voltooid, maar eveneens pas in 1934 kadastraal genoteerd.

Stijlvolle baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder snijdende overstekende zadeldaken (kunstleien) op schoren. Uitspringende zijrisalieten, hoger oplopend in (afgeknotte) puntgevels afgewerkt met vakwerkimitatie, aan de straat voorzien van een opengewerkte lagere inkompartij en aan de linkerzijgevel van een driezijdige erker met terras. Gevelafwerking haast identiek aan deze van de haaks geplaatste klassenvleugel bij nummer 1.

Lage omlopende breukstenen plint. Sobere verwerking van imitatienatuursteen in hoek- en sluitstenen van de gebogen venster- en deuropeningen.

Voorts, oorspronkelijk schrijnwerk met kleine roedeverdeling in bovenlicht.

 • Stadsarchief Dendermonde, Modern gemeentearchief Dendermonde, 861.2.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

 • Is deel van
  Begijnhoflaan
  Begijnhoflaan (Dendermonde)

 • Is gerelateerd aan
  Stadslagere jongensschool met bestuurderswoning
  Begijnhoflaan 1 (Dendermonde)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48071 (Geraadpleegd op 20-07-2019)