erfgoedobject

Ensemble van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
48073
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48073

Juridische gevolgen

Beschrijving

Verzorgd ensemble van drie burgerhuizen in neotraditionele stijl, volgens spiegelbeeldschema. Volgens bouwplan realisatie van stadsarchitect Alexis Sterck (Dendermonde) van 1921 in opdracht van weduwe Ghyssens als onderdeel van een heropbouw van vier woonhuizen en één winkelpand op de hoek met de Kerkstraat.

Ondiepe woningen van drie bouwlagen en drie traveeën onder doorlopende zadeldaken. Stijlvol baksteenmetselwerk met knipvoegen op hard- en breukstenen plint, traditioneel verlevendigd door het gebruik van imitatienatuursteen voor de hoekblokken, siersluitstenen en spiegels met bloemreliëf. Breed ensemble horizontaal gemarkeerd door doorlopende lekdrempels op de beneden- en bovenverdieping en door de overstekende kroonlijsten. Licht verspringend gevelvlak met benadrukte deurtraveeën, met dieper geplaatste inkom, en rechter venstertravee. Getoogde en rechthoekige vensters, waarvan een aantal met blind boogveld. Nummer 4 en 6 met gekoppelde deur onder gedeeld bovenlicht.

Binnenin. L-vormige plattegrond met klassieke indeling van smalle gang met bordestrap, geflankeerd door achter elkaar gelegen salon en eetplaats, met keuken ter hoogte van het koertje.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1921/94 (volume 2/94).

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ensemble van burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48073 (Geraadpleegd op 17-05-2021)