erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48075
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48075

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Stijlvol burgerhuis, wellicht uit het begin van de 20ste eeuw, in een eclectische stijl met invloeden van de Vlaamse renaissance. Dubbelhuis van vier traveeën, twee bouwlagen en zadeldak, door breedte en kleurgebruik contrasterend met de rest van de bebouwing in de straat.

Rijkelijk uitgewerkte en kleurrijke voorgevel. Lage plint in ruw gekapte ijzerzandsteen fel afstekend ten opzichte van het rode metselwerk, de wit geglazuurde baksteen banden en ontlastingsbogen, de natuurstenen hoekblokken en spiegels én de hardstenen bovenlateien, deuromlijsting en zware balkonconsoles. Gevelvlak gedynamiseerd door het gebruik van verdiepte benedenvensters, blinde bovenlichten en spiegels in de sokkel en in de borstwering.

Zeer beeldbepalend twee traveeën breed balkon met siersmeedwerk op de bel-etage, boven de fraaie voordeur met beglaasd deur- en bovenlicht.


Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48075 (Geraadpleegd op 27-02-2021)