Woonhuis met herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis met herberg

Beschrijving

Burgerhuis in de rij, ingericht als café "Toledo". Volgens archiefgegevens in 1925 opgericht als woonhuis met herberg voor J. Van Kerpel.

Woon-winkelhuis in eclectische stijl, van drie bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak. Verzorgde pui met sokkel in breuksteen. Gevelbrede vitrine bestaande uit twee vensters en inkomdeur onder ijzeren I-latei, zijdelings begrensd door hardstenen pilasters op consooltjes. Bovenbouw gemarkeerd door twee ingewerkte pseudo-Brugse traveeën, opgetrokken in baksteen met de gebruikelijke verwerking van imitatienatuursteen in hoekblokken, doorlopende lekdrempels en boogvelden. Paneel voor opschrift in de borstwering, traditioneel met herbergnaam.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1925/95 (volume 6/95).

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena