Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van twee burgerhuizen, heden samengevoegd. Stijlvol geheel van drie bouwlagen en twee en drie traveeën, waarvan nummer 18 in 1920 heropgebouwd werd naar bouwplan van stadsarchitect Alexis Sterck (Dendermonde) voor Jan Van Beveren – De Corte. Lijstgevels in eclectische stijl. Gaaf bewaarde bovenbouw opgetrokken in imitatienatuursteen met schijnvoegen, horizontaal gemarkeerd door cordons én guirlandes, bloemenranken of spiegels ter hoogte van de borstwering en het hoofdgestel. Rondbogige bovenvensters gevat in een vlakke omlijsting met kroonlijst (nummer 18) of uitgewerkt als drielicht aan een pseudo-balkonnetje op een schelpvormige console (nummer 20). Pui grondig aangepast.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1920/6 (volume 2/6).

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena