erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48082
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48082

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige woning Cambier, heden omgevormd tot winkel met appartementen. Eind 19de- of begin 20ste-eeuws burgerhuis in de rij, ingeplant in het smalste gedeelte van de straat vlakbij de Vlasmarkt, dat vroeger gekend was als de "Torenstraat". Samen met aanpalend pand nummer 6 één van de weinige woningen in de straat die gespaard gebleven zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Verzorgde eclectische lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder geknikt zadeldak (kunstleien). Pui grondig verbouwd met uitzondering van de twee flankerende pilasters met diamantkoppen in blauwe hardsteen. Bovenbouw opgetrokken in natuursteen en verrijkt met blauwe hardstenen banden, consoles en siersluitstenen, vrij intact behouden. Verdieping geleed door middel van pilasters op sokkels en eindigend op consoles. Centraal vensterrisaliet met deurvenster op de bel-etage voorafgegaan door een gevelbreed vernieuwd balkon.

Daarboven een klein gesmeed balkonnetje op een console met leeuwenkop. Aflijnend hoofdgestel met florale tegeltableaus tussen uitgelengde hardstenen modillons onder een houten kroonlijst. Vernieuwd schrijnwerk.

  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 35-36.
  • STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 14.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48082 (Geraadpleegd op )