Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Brusselsestraat
Locatie Brusselsestraat 4, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige woning Cambier, thans omgevormd tot winkel met appartementen. Eind 19de- of begin 20ste-eeuws burgerhuis in de rij, ingeplant in het smalste gedeelte van de straat vlakbij de Vlasmarkt, dat vroeger gekend was als de "Torenstraat". Samen met aanpalend pand nummer 6 één van de weinige woningen in de straat die gespaard gebleven zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Verzorgde eclectische lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder geknikt zadeldak (kunstleien). Pui grondig verbouwd met uitzondering van de twee flankerende pilasters met diamantkoppen in blauwe hardsteen. Bovenbouw opgetrokken in natuursteen en verrijkt met blauwe hardstenen banden, consoles en siersluitstenen, vrij intact behouden. Verdieping geleed door middel van pilasters op sokkels en eindigend op consoles. Centraal vensterrisaliet met deurvenster op de bel-etage voorafgegaan door een gevelbreed vernieuwd balkon.

Daarboven een klein gesmeed balkonnetje op een console met leeuwenkop. Aflijnend hoofdgestel met florale tegeltableaus tussen uitgelengde hardstenen modillons onder een houten kroonlijst. Vernieuwd schrijnwerk.

  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 35-36.
  • STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 14.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Brusselsestraat

Brusselsestraat (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.