is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
Deze vaststelling was geldig van tot
Burgerhuis, thans ingericht als bankkantoor met appartementen. Fraaie woning opgericht door apotheker E. Paréja op het einde van de 19de eeuw op de plaats van het geboortehuis van architect Emmanuel Quaetfaslem (1785-1851). Evenals nummer 4, één van de weinige tijdens de Eerste Wereldoorlog gespaarde gebouwen.
Ruime woning van drie bouwlagen en drie traveeën met zadeldak, in eclectische stijl. Pui intussen verbouwd tot kantoorruimte. Beeldbepalende bovenbouw in vergelijking met oude prentbriefkaarten vrij gaaf behouden. Bakstenen parement verfraaid met een combinatie van natuursteen en gesinterde bakstenen banden en booglijstjes. Hardstenen consoles ter ondersteuning van de overstekende houten kroonlijst op tandlijstje en klossen. Voorgevel eveneens verrijkt met een aantal decoratieve gevelelementen zoals sierankers, lekdrempelversiering, tegeltableaus en verfijnde sgraffitopanelen in de boogvelden van de vensters op de bel-etage. Volgens oude prentbriefkaarten vroeger ook nog met een hertenhoofd ter hoogte van de borstwering.
Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)