erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48083
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48083

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis, thans ingericht als bankkantoor met appartementen. Fraaie woning opgericht door apotheker E. Paréja op het einde van de 19de eeuw op de plaats van het geboortehuis van architect Emmanuel Quaetfaslem (1785-1851). Evenals nummer 4, één van de weinige tijdens de Eerste Wereldoorlog gespaarde gebouwen.

Ruime woning van drie bouwlagen en drie traveeën met zadeldak, in eclectische stijl. Pui intussen verbouwd tot kantoorruimte. Beeldbepalende bovenbouw in vergelijking met oude prentbriefkaarten vrij gaaf behouden. Bakstenen parement verfraaid met een combinatie van natuursteen en gesinterde bakstenen banden en booglijstjes. Hardstenen consoles ter ondersteuning van de overstekende houten kroonlijst op tandlijstje en klossen. Voorgevel eveneens verrijkt met een aantal decoratieve gevelelementen zoals sierankers, lekdrempelversiering, tegeltableaus en verfijnde sgraffitopanelen in de boogvelden van de vensters op de bel-etage. Volgens oude prentbriefkaarten vroeger ook nog met een hertenhoofd ter hoogte van de borstwering.

  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 35.
  • STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 14.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48083 (Geraadpleegd op )