erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48084
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48084

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Groot bakstenen burgerhuis van drie bouwlagen, gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw in opdracht van textielhandelaar D'Haens. Heden samen met links aanpalend pand (voorheen nummer 12, nu ook nummer 10) ingericht als decoratiewinkel met appartementen.

Zeer beeldbepalend rijhuis gemarkeerd door het uitspringende zijrisaliet (vroegere deurtravee) en de fraaie driezijdige loggia met balkon op de bel-etage. Rijkelijk gedecoreerde voorgevel in een eclectische stijl met sterke art-nouveau-invloeden, zoals de florale tegeltableaus in de boogvelden van de bovenvensters en hoofdgestel én het sierlijke smeedwerk van de loggia en sierankers. Ook de gekoppelde vensters onder ontlastingsbogen of druiplijstjes zorgen voor een zwierig accent. Elke verdieping wordt horizontaal gemarkeerd door de uitgewerkte borstweringen, met balusters en siermetselwerk, het geveleinde door middel van een overstekende houten kroonlijst met modillons, tandlijstje en tegeltableaus.

  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 34-35.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Burgerhuis

  • Is deel van
    Brusselsestraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48084 (Geraadpleegd op )