Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Brusselsestraat
Locatie Brusselsestraat 11, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Burgerhuis uit het interbellum, in een eclectische stijl met art-deco-invloeden. Gebouwd voor Pr. Lenssens naar een ontwerp van 1920 van architect F. Van Severen (Dendermonde). Ingeplant op het oostelijk straatdeel, vlakbij de Vlasmarkt waarvan de rooilijn na de Eerste Wereldoorlog achteruit gelegd werd.

Burgerhuis van drie bouwlagen, twee traveeën en geknikt zadeldak, vroeger ingericht als boekhandel "’t Oneindige Verhaal", thans als kledingzaak. Zeer herkenbare interbellum gevelafwerking, bestaande uit een gecementeerde beschilderde gebogen lijstgevel met een winkelpui afgewerkt met hardstenen imitatiebossage. Bovenverdieping gemarkeerd door het bredere rechter zijrisaliet met halfronde erker lopende over twee verdiepingen en steunend op een afgeronde console met gestileerde motieven. Erker voorts verfraaid met een fries van bloemen en planten en van drie figuratieve wapenschilden met de symbolen van het metselaars-, schildersambacht of de vrijmetselaars (hamer en steenbeitel, passer en winkelhaak, schilderspalet). Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1920/2 (volume 2/2).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Brusselsestraat

Brusselsestraat (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.