erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 48085   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48085

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Burgerhuis uit het interbellum, in een eclectische stijl met art-deco-invloeden. Gebouwd voor Pr. Lenssens naar een ontwerp van 1920 van architect F. Van Severen (Dendermonde). Ingeplant op het oostelijk straatdeel, vlakbij de Vlasmarkt waarvan de rooilijn na de Eerste Wereldoorlog achteruit gelegd werd.

Burgerhuis van drie bouwlagen, twee traveeën en geknikt zadeldak, vroeger ingericht als boekhandel "’t Oneindige Verhaal", thans als kledingzaak. Zeer herkenbare interbellum gevelafwerking, bestaande uit een gecementeerde beschilderde gebogen lijstgevel met een winkelpui afgewerkt met hardstenen imitatiebossage. Bovenverdieping gemarkeerd door het bredere rechter zijrisaliet met halfronde erker lopende over twee verdiepingen en steunend op een afgeronde console met gestileerde motieven. Erker voorts verfraaid met een fries van bloemen en planten en van drie figuratieve wapenschilden met de symbolen van het metselaars-, schildersambacht of de vrijmetselaars (hamer en steenbeitel, passer en winkelhaak, schilderspalet). Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1920/2 (volume 2/2).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48085 (Geraadpleegd op 01-11-2020)