erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48086
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48086

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Eén van de hoogste burgerhuizen in de straat, gedateerd "1922" in de jaartalankers in de trapgeveltop, aanvankelijk gebouwd naar ontwerp van architect F. Van Severen voor Grootjans – Willems. Evenals het rechts aanpalend pand (nummer 10) heden ingericht als handelszaak met appartementen.

Rijhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, in vergelijking met oude prentbriefkaarten na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd op de plaats van een smal bepleisterd winkelpand. Kenmerkende bakstenen bovenbouw met gebruik van kalkzandsteen voor kruiskozijnen, speklagen en ornamenten.

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een haaks geplaatst zadeldak (kunstleien), links gemarkeerd door een pittoreske driezijdige torenuitbouw met tentdakje. Rechts, twee verdiepte venstertraveeën onder booglijstje hoger opgaand in een hoge trapgevel met de vermelde jaartalankers. Vensters met origineel schrijnwerk voorzien van typisch gekleurd loodglas in het bovenlicht. Begane grond volledig verbouwd.

 • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1922/2 (volume 3/2).
 • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).
 • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 34-35.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Burgerhuis

 • Is deel van
  Brusselsestraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48086 (Geraadpleegd op 06-05-2021)