Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Stijlvol herenhuis van 1923 (zie bouwplan), volgens inscriptie in gevelsteen boven de deur naar ontwerp van "J. Smekens/ Architecte/ Ixelles/ Brussel". Uitgehouwen door "L. De Vos/ Steenhouwer/ Aalst" (zie opschrift links). Initialen van de bouwheer "V H" (Van Hoy – Van Obbergh) verwerkt in console in linker zijrisaliet.

Woning gaat terug op de site van brouwerij "De Zon", later brouwerij "De Sonne" (circa 1808-1851) van Pius Sarens-Rousseau, burgemeester van Dendermonde van 1845 tot 1851. Deze gebouwen bleven evenmin gespaard tijdens de Eerste Wereldoorlog, en het grote wit bepleisterde herenhuis met poortdoorrit (zie prentbriefkaart) werd vervangen door het huidige brede herenhuis van vier traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Nu in gebruik is als bankkantoor. Beeldbepalend enkelhuis, toegankelijk via een rondboogvormige poortdoorrit met oculus in het boogveld. Afgewerkt met zwierig smeedwerk, hernomen in het ijzerwerk van de halfgebogen balkonnetjes op de eerste verdieping en ook aangebracht voor de twee ovale oculi in de halve bovenverdieping. Dezelfde gebogen lijn is eveneens doorgevoerd in de boogvormige vensters op de begane grond, het schrijnwerk van de bovenvensters in neo-Lodewijk XVI-stijl en de glooiende houten kroonlijst met klossen en tandlijstje.

De rijkelijk uitgewerkte voorgevel is volledig opgetrokken in natuursteen blokken op een sokkel in hardsteen.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1923/6 (volume 4/6).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 29.
  • STROOBANTS A., Tussen pot en pint. Herinneringen aan de Dendermondse brouwers, Dendermonde, 1990, p. 32-33.