erfgoedobject

Burgerhuis met winkel

bouwkundig element
ID
48095
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48095

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met winkel
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Fraai burgerhuis met winkel, van drie traveeën en evenveel bouwlagen, uit het interbellum. Opgetrokken volgens bouwplan van 1922 naar ontwerp van architect De Coene in opdracht van de heer Van Hoorebeek.

Gerealiseerd in een eclectische stijl met invloeden uit de art nouveau, zoals de hoefijzervormige bovenvensters en het smeedwerk met zweepslagmotief boven de afgeronde erker op de bel-etage. Opvallende lijstgevel bepaald door het verzorgde tegelparament verrijkt met banden alsook florale en geometrische tableaus in groen geglazuurde tegels. Blauwe hardsteen gebruikt voor de gestileerde consoles in de hoeklisenen en ter verfraaiing van de boogvormige ontlastingsbogen van de bovenvensters. Houtwerk van vensters vernieuwd, maar geprofileerde hardstenen hoekstenen en ijzeren drager behouden. Gaaf bewaarde gevelbrede winkelpui onder een ijzeren I-ligger met rozetten en gevat tussen twee hardstenen pilasters met consoles op een dito bekapte plint met keldervenster. Rechts afgeronde vitrine met verdiepte inkom.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1922/2 (volume 3/2).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis met winkel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48095 (Geraadpleegd op 06-05-2021)