Burgerhuis met winkel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Brusselsestraat
Locatie Brusselsestraat 48, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis met winkel

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Fraai burgerhuis met winkel, van drie traveeën en evenveel bouwlagen, uit het interbellum. Opgetrokken volgens bouwplan van 1922 naar ontwerp van architect De Coene in opdracht van de heer Van Hoorebeek.

Gerealiseerd in een eclectische stijl met invloeden uit de art nouveau, zoals de hoefijzervormige bovenvensters en het smeedwerk met zweepslagmotief boven de afgeronde erker op de bel-etage. Opvallende lijstgevel bepaald door het verzorgde tegelparament verrijkt met banden alsook florale en geometrische tableaus in groen geglazuurde tegels. Blauwe hardsteen gebruikt voor de gestileerde consoles in de hoeklisenen en ter verfraaiing van de boogvormige ontlastingsbogen van de bovenvensters. Houtwerk van vensters vernieuwd, maar geprofileerde hardstenen hoekstenen en ijzeren drager behouden. Gaaf bewaarde gevelbrede winkelpui onder een ijzeren I-ligger met rozetten en gevat tussen twee hardstenen pilasters met consoles op een dito bekapte plint met keldervenster. Rechts afgeronde vitrine met verdiepte inkom.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1922/2 (volume 3/2).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Brusselsestraat

Brusselsestraat (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.