Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde

• Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme

Beschrijving

Burgerhuis in de rij ingeplant tegenover de Sint-Gillis-Binnenkerk, gebouwd in 1920 naar ontwerp van architect Verdin voor brouwer Em. Ressen (zie bouwplan). Begane grond thans handelszaak. Hoog gebouw van drie bouwlagen en twee traveeën onder een geknikt leien zadeldak opengewerkt met een dakvenster. Fraai gevelontwerp in een typische eclectische stijl, veelvuldig voorkomend in de Dendermondse wederopbouwarchitectuur. Parament van imitatienatuursteen, traditioneel gebruikt voor de meer residentiële woningen, versierd met panelen, spiegels, rocailles, schelpen en voluten als decoratieve elementen. Wat uitspringend breder linker zijrisaliet, ter hoogte van de bel-etage gemarkeerd door een driezijdige erker onder een sierlijke ijzeren balustrade. Daarboven een klein dakvenster onder een gebogen kroonlijst met voluutvormige wangen, voorafgegaan door een pseudo-balkon met hekje op gestileerde consoles. Korfboogvormige bovenvensters met oorspronkelijk schrijnwerk.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1920/4 (volume 1/4).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).