erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 48099   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48099

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Burgerhuis in de rij, thans ingericht als immobiliënkantoor. Enkelhuis heropgebouwd tijdens het interbellum, naar bouwplan van architect F. Van Severen (Dendermonde) van 1923, bestaande uit drie traveeën en drie bouwlagen. Uitgevoerd in een eclectische stijl met neoclassicistische invloeden en strak gevelontwerp. Baksteenbouw op hardstenen plint, afgewerkt met geblokte ritmerende pilasters met kapiteel in (simili-?)natuursteen. Zelfde materiaal gebruikt voor de vlakke vensteromlijstingen, spiegels en balusters in de borstweringen en voor een uitgewerkte sierconsole in het hoofdgestel. Rondboogvormige poort aan een bordes van twee treden gevat in een geprofileerde hardstenen omlijsting met hoekblokken en siersluitsteen. Waaiervormig bovenlicht met verzorgd art-decogetint glas in lood. Oorspronkelijke schuiframen op de begane grond, nieuw schrijnwerk op de bovenverdiepingen.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1923/5 (volume 5/5).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48099 (Geraadpleegd op 10-07-2020)