erfgoedobject

Kasteelhoeve

bouwkundig element
ID
481
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/481

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteelhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Kasteelhoeve gelegen ten zuidwesten van het kasteel. U-vormig gebouw van één verdieping (tweede en derde kwart van de 18de eeuw) onder gebogen zadeldaken (Vlaamse pannen) op geschilderde voluutvormige daklijstbalkjes. Gecementeerde plint. Steekboogvormige muuropeningen in omlijstingen van kleine baksteen en gesinterde baksteen. Boerenwoning van drie traveeën met links en rechts een blind- en een deurtravee. Steekboogdeur met bovenlicht in een geblokte omlijsting van gesinterde baksteen. Eén laadluik (deurtravee) en twee dakkapellen. Links en rechts wagenhuisjes met geblokte pilasters en telkens één venster in omlijsting van gesinterde baksteen. Zijgevels van vier traveeën en achtergevel van zeven traveeën met twee dakkapellen.

  • EEMANS M., Vlaams kastelenboek, de burcht, Brussel, 1944, p. 89 en volgende.
  • KERCKHAERT N., Van de abt en de waterburcht te Moorsel, in Toerisme in Oost-Vlaanderen, 1972/2, p. 44 en volgende.
  • POUMON E., Châteaux de Flandre, Vilvorde, 1957, p. 50, Plaat XVII.
  • VAN NUFFEL P., Het kasteel van Moorsel, Aalst, 1937.

Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteelhoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/481 (Geraadpleegd op 06-05-2021)