Burgerhuis met winkel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Brusselsestraat
Locatie Brusselsestraat 73, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis met winkel

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Burgerhuis met winkel, in 2004 gerenoveerd en omgevormd tot handelspand met vier appartementen. Eclectisch rijhuis uit het interbellum met enkelhuisopstand en traditionele opbouw van drie bouwlagen, twee traveeën en zadeldak. Gebouwd door de heer Cooreman naar een ontwerp van architect Vander Cruyssen van 1922. Geheel opgetrokken in donkerrode baksteen afgewisseld met hardstenen banden, kordons en ontlastingsbogen. Uitspringend zijrisaliet vanaf de eerste verdieping afgelijnd met lisenen en uitgewerkt als een pseudo-Brugse travee. Bel-etage gemarkeerd door een driezijdige hardstenen erker onder een korfboogvormig drielicht aan een klein balkonnetje. Twee dito vensters met blind boogveld in de smallere rechter deurtravee. Naar analogie van de vormgeving van de bovenvensters werd de winkelpui en inkom tot de appartementen bij de renovatie in 2004 gereconstrueerd en de oorspronkelijke gevelritmering terug tot op de begane grond doorgetrokken.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1922/3 (volume 3/3).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).
  • Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Brusselsestraat

Brusselsestraat (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.