erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 48101   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48101

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Burgerhuis in neotraditionele baksteenarchitectuur, gebouwd "Anno" "1922" volgens jaarsteen in de trapgeveltop. Volgens archiefgegevens gerealiseerd naar ontwerp van architect F. Van Severen (Dendermonde) van 1921 voor Louis Peerenboom. Smal en ondiep rijhuis met enkelhuisopstand, van slechts twee traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder pannen zadeldak (parallel aan de straat). Schijnbaar opgevat als een diephuis, maar in feite een breedhuis. Parament van baksteen, traditioneel verrijkt met ijzeren sierankers en natuursteen voor banden, omlijstingen, ontlastingsbogen en kordons. Hardstenen plint met laag keldergat. Hoge spiegelboogvensters aan gesmeed balkonnetje op de bel-etage. Daarboven lagere korfbogige vensters met blind boogveld en een centraal zoldervenstertje in de trapgeveltop.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1921/2 (volume 2/2).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48101 (Geraadpleegd op 10-07-2020)