erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48104
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48104

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerhuis in de rij van twee traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (kunstleien). Initialen "G L" in cartouche in puntgeveltop, verwijzend naar de familie Goossens - Lenssens die deze en de aanpalende woning (nummer 83) rond 1925 naar ontwerp van de Dendermondse architect F. Van Severen herbouwde.

Rijwoning in eclectische stijl met decoratieve elementen ontleend aan de Griekse en Romeinse architectuur. De opvallendste sierelementen in (imitatie-?)natuursteen zijn de getorste halve zuilen in de erker op de bel-etage, de putti met guirlandes en cartouche met initialen én de als fronton uitgewerkte puntgeveltop met guttae en halve oculus in timpaan op zware rolwerkconsoles.

Voorts een zeer traditionele opbouw met één breder zijrisaliet en één smallere linker venstertravee. Opgetrokken in gele baksteen met verwerking van witsteen onder meer voor de rechthoekige vensteromlijstingen met afgeschuinde hoeken en de lekdrempelversieringen. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1925/7 (volume 6/7).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48104 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.