erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 48104   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48104

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Burgerhuis in de rij van twee traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (kunstleien). Initialen "G L" in cartouche in puntgeveltop, verwijzend naar de familie Goossens - Lenssens die deze en de aanpalende woning (nummer 83) rond 1925 naar ontwerp van de Dendermondse architect F. Van Severen herbouwde.

Rijwoning in eclectische stijl met decoratieve elementen ontleend aan de Griekse en Romeinse architectuur. De opvallendste sierelementen in (imitatie-?)natuursteen zijn de getorste halve zuilen in de erker op de bel-etage, de putti met guirlandes en cartouche met initialen én de als fronton uitgewerkte puntgeveltop met guttae en halve oculus in timpaan op zware rolwerkconsoles.

Voorts een zeer traditionele opbouw met één breder zijrisaliet en één smallere linker venstertravee. Opgetrokken in gele baksteen met verwerking van witsteen onder meer voor de rechthoekige vensteromlijstingen met afgeschuinde hoeken en de lekdrempelversieringen. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1925/7 (volume 6/7).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48104 (Geraadpleegd op 22-10-2020)