erfgoedobject

Burgerhuis met winkel

bouwkundig element
ID: 48105   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48105

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met winkel
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Burgerhuis met winkel uit het interbellum met traditionele opbouw van drie traveeën, evenveel bouwlagen en zadeldak. Ontworpen door architect F. Van Severen in 1925 voor de familie Goossens – Lenssens die eveneens instonden voor de bouw van het belendende pand links (nummer 81).

Gerealiseerd in een eigenzinnige eclectische stijl met reminiscenties aan de Venetiaanse palazzo's en de art deco. Te onderkennen in de rondbogige bovenvensters op balustervormige halve zuilen versierd met eierlijsten en de gestileerde bloemmotieven op de loggia en in de borstwering. Parament van bijna overwegend natuursteen met een beetje geel en rode baksteen ter hoogte van het hoofdgestel en boven de vensters. Siersmeedwerk aan het balkon boven de loggia. Begane grond volledig verbouwd tot gevelbrede winkelpui.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1925/7 (volume 6/7).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis met winkel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48105 (Geraadpleegd op 21-10-2020)