Herenhuis bij katoenspinnerij van Josse Philips-Glazer

Beschrijving

Voormalig herenhuis J. Philips-Glazer, nu ingericht als schoolgebouw van het Koninklijk Technisch Atheneum. Gebouwd in 1835 door katoenfabrikant Josse Philips-Glazer (1777-1871), fabrikant van goedkope dekens en dweilen met inslag van katoenafval. Dit dubbelhuis kan beschouwd worden als één van de oudste (deels) bewaarde herenhuizen in de Dendermondse binnenstad.

Voormalige herenwoning aan de Brusselsestraat gebruikt door de schooladministratie. Zeer breed herenhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak, gedateerd en gesigneerd "J. Philips Glazer 1835" in de hardstenen plint. In vergelijking met oude prentbriefkaart aanvankelijk neoclassicistisch breedhuis met witbepleisterde lijstgevel. Nu gedecapeerd. Pui geleed door middel van hardstenen pilasters op sokkels en kapitelen met verdiepte getrapte vensteropeningen. Vroegere getoogde poortdoorrit in uitkomend linker zijrisaliet gewijzigd tot een rechthoekige poort met hardstenen omlijsting. Rechthoekige bovenvensters, voorafgegaan door lage gesmeedijzeren balustrades, op hardstenen lekdrempels die op de eerste verdieping doorlopen tot een cordon. Schrijnwerk vernieuwd. Aflijnende houten kroonlijst op klossen origineel. Interieur volledig gewijzigd.

Katoenspinnerij van Josse Philips-Glazer in 1819 opgericht aan de overzijde van de straat, op de hoek van de Brusselsestraat met de Bijvang. Algemeen wordt aangenomen dat dit bedrijf een voortzetting van een oudere spinnerij was die de fabrikant in 1813 had moeten sluiten. Bedrijf in 1835 verplaatst naar de nieuwe werkhuizen achter de door hem opgetrokken herenwoning. Bedrijfsgebouwen stelselmatig oostwaarts vergroot tot aan de Leopoldlaan. Ernstig beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Volledig heropgebouwd rond 1929 en naam gewijzigd in "Anciens Etablissements J. Philips-Glazer et fils (Filature et Tissage)". Bedrijf in 1937 uitgebreid met de aanpalende fabriek "N.V. La Termondoise" (Leopoldlaan zonder nummer). Activiteiten uiteindelijk in 1973 stopgezet. Voormalige bedrijfsgebouwen vervolgens ingericht als schoolgebouwen (met werkplaatsen, labo’s en klaslokalen) door de in 1956 opgerichte Rijkstechnische School voor jongens, later gekend als het RITO en KTA en nu als het Kt@Dendermonde.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1926/1 (volume 8/1); 1932/2 (volume 11/2); 1943/2 (volume 18/2).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).
  • SCHELLEKENS E., Bijdrage tot de Industriële Geschiedenis van Dendermonde 1880-1975, Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Vierde reeks, deel 8, 1988, p. 118-126.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 18.
  • STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 12.
  • STROOBANTS A. – COOSEMANS E., 200 Jaar textielnijverheid te Dendermonde 1787-1987, Dendermonde, 1987, p. 29-31.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena