Neotraditioneel herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Brusselsestraat
Locatie Brusselsestraat 99-101, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neotraditioneel herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Herenhuis -rechts palend aan de voormalige herenwoning J. Philips-Glazer- dat mee deel uitmaakt van een bouwblok tot aan de Leopold II laan dat tijdens de Eerste Wereldoorlog gespaard bleef. Gebouw in neotraditionele stijl gedateerd 1901 in jaartalankers in de centrale tuitgevel. Opgetrokken door dekenfabrikant L. De Schrijver, wiens bedrijf vlakbij zijn concurrent gevestigd was en in het begin van de 20ste eeuw werd stopgezet.

Vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Geaccentueerd middenrisaliet oplopend in een tuitgevel met voluten en bekronende bolornamenten en obelisk, afgelijnd met een imitatienatuurstenen hoekketting en voorzien van een vereenvoudigd balkon op de bel-etage. Rechthoekige en spiegelboogvormige vensters, waarvan de blinde boogvelden versierd zijn met diamantkopvormige cartouches en bloemenranken. Verdiepte panelen onder de vensters afgewerkt met sobere tegeltableaus met bloemmotieven. Bakstenen parament verlevendigd met natuursteen voor banden, hoekblokken en ontlastingsbogen, evenals met een aantal accenten in zwart gesinterde baksteen en terracotta. Herenhuis nu omgevormd tot tweegezinswoning met twee winkels op de begane grond.

  • SCHELLEKENS E., Bijdrage tot de Industriële Geschiedenis van Dendermonde 1880-1975, in Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Vierde reeks, deel 8, 1988, p. 118, 124.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 18.
  • STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 12.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Brusselsestraat

Brusselsestraat (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.