• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis met een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op een hardstenen plint. Eind 19de of begin 20ste-eeuwse woning die vóór 1914 bewoond werd door deurwaarder De Swaef. Evenals de kleinere woning rechts, nummer 103 vroeger eigendom van schilder-behanger O. De Buck, tijdens de Eerste Wereldoorlog gespaard gebleven. Voorgevel hersteld in 1922 naar ontwerp van architect E. Couck (Dendermonde).

Doorsnee-burgerhuis met enkelhuisopstand, van drie traveeën en evenveel bouwlagen met zadeldak. Strakke gevelopbouw geritmeerd door verdiepte vensterpartijen gemarkeerd door bossage op de begane grond en pilasters met schijnvoegen op de bovenverdiepingen. Gestucte spiegels in plint en borstwering, dito kroonlijsten met siersluitsteen boven de bovenvensters. Benedenvensters nog met houten rolluikkasten. Dieper geplaatste voordeur gevat in een geprofileerde hardstenen omlijsting.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1922/1 (volume 3/1).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 18.
  • STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 12.