Taverne De Pompier op hoek

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Brusselsestraat
Locatie Brusselsestraat 106, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Taverne De Pompier op hoek

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Typologiecafés
Dateringinterbellum

Beschrijving

Taverne "De Pompier", op de straathoek met Bijvang, een doodlopend steegje dat uitkomt op het terrein van het rust- en verzorgingstehuis Mariatroon (nummer 88-90). Heropgebouwd in opdracht van de brouwerij Bayard naar ontwerp van architect M. de Waepenaert van 1929. Groot gebouw van één travee, een afgeschuinde hoektravee en twee traveeën breed onder afgewolfd zadeldak. Typische realisatie uit het interbellum in een art-decogetinte stijl. Herkenbaar aan de strakke belijning, kleine reliëfs, rechthoekige vensters met uitgespaard driehoekig bovenveld versierd met tandlijst en gestileerde plantenfries en gekleurd loodglas. Geometrisch gevelontwerp onderstreept door het afwisselend gebruik van rode baksteen, gele baksteen ter accentuering van de getrapte vensteromlijstingen en doorlopende banden, én gecementeerde witgeschilderde vlakken. Grote vitrines op de begane grond. Klapdeur in de afgeschuinde hoektravee. Toegang tot de bovenliggende appartementen via de smalle deurtravee rechts met adres Bijvang nummer 1.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1929/5 (volume 9/5).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Brusselsestraat

Brusselsestraat (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.