Ensemble van burgerhuizen met winkel

Gemeente Dendermonde
Straat Brusselsestraat
Locatie Brusselsestraat 112-114, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

• Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Ensemble van burgerhuizen met winkel

Beschrijving

Ensemble van twee burgerhuizen, waarvan de begane grond thans ingericht is als winkel. Volgens bouwplan herbouwd in opdracht van voerman Gustaaf Pets naar een ontwerp van architect Alexis Sterck (Dendermonde) van 1921. Rijhuis uit het interbellum in neotraditionele stijl van drie bouwlagen en evenveel traveeën onder een mank zadeldak met dakvenster. Uitspringend zijrisaliet hoger opgaand in een klokgevel met voluten centraal versierd met een ovaalvormig medaillon. Venstertravee aanvankelijk voorzien van twee balkons, nu enkel een gesmeed ijzeren balkon op de tweede verdieping. Baksteenparament afgewerkt met knipvoegen, kleine tegeltableaus en hardsteen voor banden, siersluitstenen en diamantkoppen als sierelement in de verdiepte spiegels onder de lekdrempels. Sterk verweerde houten kroonlijst op tandlijst en klossen. Korfboogvormig schrijnwerk.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1921/1 (volume 2/1).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).