erfgoedobject

Ensemble van burgerhuizen met winkel

bouwkundig element
ID
48111
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48111

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van twee burgerhuizen, waarvan de begane grond heden ingericht is als winkel. Volgens bouwplan herbouwd in opdracht van voerman Gustaaf Pets naar een ontwerp van architect Alexis Sterck (Dendermonde) van 1921. Rijhuis uit het interbellum in neotraditionele stijl van drie bouwlagen en evenveel traveeën onder een mank zadeldak met dakvenster. Uitspringend zijrisaliet hoger opgaand in een klokgevel met voluten centraal versierd met een ovaalvormig medaillon. Venstertravee aanvankelijk voorzien van twee balkons, nu enkel een gesmeed ijzeren balkon op de tweede verdieping. Baksteenparament afgewerkt met knipvoegen, kleine tegeltableaus en hardsteen voor banden, siersluitstenen en diamantkoppen als sierelement in de verdiepte spiegels onder de lekdrempels. Sterk verweerde houten kroonlijst op tandlijst en klossen. Korfboogvormig schrijnwerk.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1921/1 (volume 2/1).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ensemble van burgerhuizen met winkel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48111 (Geraadpleegd op )