Burgerhuis met winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis met winkel

Beschrijving

Ruim burgerhuis met winkel en appartementen, rond de jaren 1920 in opdracht van de heer Van Den Abeele gebouwd ter vervanging van een vernielde even brede gepleisterde lijstgevel (zie oude prentbriefkaart). Hoog volume van vier bouwlagen en evenveel traveeën in plaats van de gebruikelijke drie bouwlagen en drie traveeën. Plat dak aan de straatkant afgezoomd met een ijzeren balustrade tussen lage pijlers. Symmetrische gevelopbouw gemarkeerd door twee uitbuikende halfronde zijrisalieten voorzien van getoogde deurvensters aan gebogen hekwerk. Volledig betegelde bovenbouw (beige geglazuurde steentjes) verlevendigd door blauwe tegels voor banden en ontlastingsbogen. Pui sterk aangepast.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1920/- (volume 1/-).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).