Burgerhuizen

Gemeente Dendermonde
Straat Dijkstraat
Locatie Dijkstraat 25-27, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

• Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

Beschrijving

Nummer 25 gebouwd naar een ontwerp van 1922 van architect J. De Cock. Nummer 27 opgetrokken volgens plan van 1921, ontworpen door architect Vander Cruyssen (Dendermonde) voor juffrouw Roegiers uit Dendermonde. Twee rijhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken met kunstleien (nummer 27). Bak- en natuurstenen lijstgevels in eclectische stijl. Bredere uitspringende venstertraveeën benadrukt door lisenen en spaarvelden, verhoogd met tuitgeveltop op schouderstukken. Lagere en smallere deurtraveeën. Rondboogvensters en -deuren en rechthoekige vensters onder gedrukte ontlastingsbogen, met deels behouden houtwerk. Pui nummer 25 verbouwd tot garage naar ontwerp van architect F. de Ruddere (Dendermonde) in 1954.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1921/ 162 (volume 2/162); 1922/ 35 (volume 3/35) ; 1954/67 (volume 26²/67).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke