Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van twee burgerhuizen, gebouwd in opdracht van mevrouw E. Stein – Vander Straeten uit Brussel, naar een ontwerp van 1925 van architect E. Couck. Twee enkelhuizen van twee traveeën en twee deels verspringende bouwlagen onder een zadel- en pseudomansardedak met leien, beide voorzien van een dakkapel boven de gekoppelde smalle deurtraveeën. Bakstenen parement met verwerking van natuursteen en beige steentjes voor speklagen en in de vensterbogen. Brede hoger opgaande vensterrisalieten met dakvenster geaccentueerd door boven de daklijst oplopende lisenen. Aflijnende houten kroonlijsten op klossen, boven stenen tandlijsten. Nummer 33-35 gemarkeerd door een brede driezijdige erker met zelfde bekleding als de pui; drielicht op de derde verdieping. Nummer 37 met rechthoekig balkon boven de deur. Venster van souterrain en bel-etage met ijzeren hekwerk. Rechthoekige, licht getoogde en korfboogvormige vensters, deels bewaard houtwerk (nummer 37).

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1925/ 96 (volume 6/96).