Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van twee burgerhuizen gebouwd volgens plan van 1921, ontworpen door architect Desiré Bellon voor mevrouw Vael – De Beul uit Dendermonde. Twee rijhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen verschillend van niveau, onder deels geknikt zadeldak met kunstleien. Lijstgevel overwegend uit baksteen en hardsteen met onder meer verwerking van breuksteen in de plint. Verspringende kroonlijsthoogte door de hoger opgaande venstertravee van nummer 49 met dakvenster en toepassing van souterrain en bel-etage voor nummer 51. Venstertravee van nummer 49 benadrukt door spaarveld tussen lisenen en halfronde erker op uitgelengde voluutconsoles; bekroond door balkon met ijzeren leuning, voor breed rondboogvormig venster met vensterdeur. Gevel nummer 49 onder getrapte daklijst eindigend op gepleisterde band, met vervaagde druivenranken in sgraffito voor de deurtravee. Brede dubbele deur met afgeronde bovenhoeken, gevat in vlakke omlijsting met bladversiering. Pui van nummer 49 oorspronkelijk met drielicht, later gewijzigd. Nummer 51 met twee haast vierkante vensters in de hoge hardstenen plint, onder tweelicht van bel-etage. Bovenste verdieping met centraal rechthoekig balkon voor balkondeur ingeschreven in een brede muuropening met hoefijzerboog. Bekronend gepleisterd gevelveld met symmetrisch uitgewerkte florale ornamentiek in sgraffito. Daklijst geflankeerd door afgeronde postamenten. Met hardsteen omlijste voordeur onder hoog bovenlicht.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1921/ 155 (volume 2/155).

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena