Café 't Voorlaatste

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café 't Voorlaatste

Beschrijving

Café " 't Voorlaatste", voorheen genaamd " 't Gangsken". Opgetrokken volgens ontwerp van 1920 van architect Alexis Sterck (Dendermonde) in opdracht van Al. Herssens – Beckers; het betrof een herbouw van een ouder huis. Hoog rijhuis met symmetrische dubbelhuisopstand, van drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudomansardedak met zinkbekleding, voorzien van twee oeils-de-boeuf en één centrale rechthoekige dakkapel met fronton. Eclectisch getinte bakstenen voorgevel met knipvoegen, hardstenen plint en puilijst; andere decoratieve elementen zoals banden, panelen met lamberkijn en lauwerkrans op de borstwering, met guirlande onder het hoofdgestel. Brede kroonlijst op bakstenen consoles. Bel-etage opvallend gemarkeerd door centrale rechthoekige houten erker versierd met panelen, pilasters en consoles, bekroond door ijzeren balkonleuning. Behouden drieledige pui, afhangende uiteinden van geprofileerde puilijst eindigend op bladmotief. Rechthoekige vensters met geprofileerde latei, blinde bogen en strekbogen op de tweede bouwlaag, korfboogvormige vensters op de derde bouwlaag. Centrale deur in uitgespaarde portiek.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1920/ 40 (volume 2/40).

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena